display result search
گزیده ای از پرونده ویژه برنامه رادیوم در روز 14 شهریور.
گفتگو با دكتر علی مهنام فر متخصص علوم اعصاب درباره چگونگی فرآیند پیری.
امروز قراره درباره این حرف بزنیم كه چطور پیر می شویم، یا اصلا چرا پیر می شویم.
ما وقتی درباره پیری حرف می زنیم درباره یك سیستم حرف می زنیم، یعنی پیری بدن انسان یك فرآیند سیستماتیك است. هر سلول در بدن انسان به عنوان d; واحد شمرده می شود، و این واحدها یك طول عمری دارند كه بعد از یك مدتی از بین رفته و سلول های دیگر جایگزینشان می شود.
حال سوال اینجاست كه فرآیند پیری انسان از كی شروع می شود؟!
در این باره دو تعریف وجود دارد، در تعریف اول ما از بدو تولد در حال پیر شدن هستیم، یعنی از زمانی كه به دنیا می آییم سلول های ما می میرند و جایگزین می شوند پس در حال پیر شدن هستیم. در تعریفی دیگر گفته می شود هر زمانی كه ظرفیت بدن به بالاترین حد خود رسید ما به سمت پیر شدن حركت می كنیم. این بالاترین حد ظرفیت بدن زمانیست كه انسان به بلوغ جنسی می رسد، یعنی از زمانی كه هورمون های جنسی بدن انسان شروع به فعالیت می كنند فرآیند پیری شروع می شود.
حالا فرآیند پیری چگونه طی می شود؟!
فرآیند پیری و چگونگی اتفاق افتادن آن را باید به دو قسمت تقسیم كرد. قسمت اول فرآیند سیستماتیك و ژنتیكی است. بدن ما در طول زمان توانایی تولید مجدد بعضی سلول ها را ندارد. سن انسان هر چقدر بیشتر می شود تعداد سلول هایی كه تولید نمی شوند روز به روز بیشتر می شود.
قسمت دوم این چگونگی مربوط به مسائل بیرونی مثل سبك زندگی، فشارهای عصبی، خورد و خوراك و ... است.
آیا دانشمندان تا حالا توانسته اند فرآیند پیری ژنتیكی را كُند كنند؟!
بله در حال حاضر توانسته اند از لحاظ بافت فرآیند پیری را در حیوانی مثل موش معكوس كنند، ولی درباره انسان این اتفاق نیوفتاده. در تعریف ساده تر دانشمندان می خواهند سلول ها، غدد و هورمون هایی كه خاموش شدند را فعال كنند، وقتی این سلول ها دوباره فعالیت كنند فرآیند پیری انسان به تعویق می افتد.
آیا می شود كه فرآیند پیری را متوقف كرد یا كاری كرد كه فرآیند پیری به تعویق بیوفتد؟!
اصلاح سبك زندگی و خوراك یكی از راه هایی است كه قطعا در دیرتر پیر شدن انسان تاثیر گذار است، ولی واقعیت این است كه پیری در انسان اتفاق می افتد و انسان هنوز نتوانسته با آن مقابله كند، بهترین كار پذیرفتن اتفاق افتادن پیری است.