display result search
نفخ تجمع گاز در دستگاه گوارش است كه با آماسیدن و بادكردن شكم، احساسپری و فشار در شكم پس از غذاخوردن و آروغ زدن مشخص میشود. نفخ از نشانههای سوء هاضمه است و معمولاً بر اثر خوردن برخی غذاها كه بادزا و نفخآورند پدید میآید.دو مورد در تولید نفخ مؤثر میباشند. یكی بلعیدن هوا و دیگری گاز ناشی از تجزیه غذای هضم نشده. در مورد اول بلعیدن هوا باعث جمع شدن گاز درون معده میشود و میتواند به خاطر تند غذا خوردن و یا نجویدن درست غذا رخ دهد و در حالت دوم بدن بعضی از قندها را در روده باریك هضم نمیكند و این مواد در روده بزرگ با برخی باكتریهای بی ضرر واكنش داده و باعث ایجاد گاز میشوند. نفخ شكم یكی از شكایات شایع گوارشی در افراد میباشد، بطوری كه گفته میشود در حدود 20٪ از افراد در سنین 93–65 سالگی از اتساع شكم به دنبال نفخ رنج میبرند. اقدامات درمانی متنوعی همچون تجویز داروهای شیمیایی و تغییرات رژیم غذایی (كاهش مصرف حبوبات، تخم مرغ و افزایش مصرف میوه و سبزیجات) در جهت بهبود افراد مبتلا به نفخ صورت میگیرد. گاهی نیز از دارو مانند قرص دایمتیكون استفاده میشود. از سوی دیگر استفاده از داروهای گیاهی در درمان عارضه نفخ مورد توجه قرار دارد مانند خانواده نعناع (Carminatives)، كارمینت و كارمیناتیف. كسانی كه غذا را تند میخورند و نمیجوند اغلب دچار نفخ شكم میشوند و حالت سنگینی و خمیری را بعد از صرف غذا در خود احساس میكنند. علاوه بر تندخوری و نجویدن غذا، پرخوردن، بدخوردن و زیاد نوشیدن هم این عارضه را ایجاد میكند. نوشیدن دمكرده سنبل ختایی ممكن است به درمان شكم و رودهها كمك كند، باید بیست گرم تخم یا برگ سنبل ختایی را در یك لیتر آب جوش دم كنید و یك فنجان از آن را پس از هر وعده غذا بنوشید.