display result search
در برنامه چهارشنبه دوازدهم آبان ماه درباره لنز در درمان آستیگماتیسم و عمل آب مروارید چشم نوزاد صحبت میكنیم. گزارش این برنامه رو از مطب آقای دكتر پرویز زرین بخش, متخصص چشم پزشكی و رئیس انجمن لنز اپتیك ایران, خواهید شنید.
آستیگماتیسم یكی از شایعترین مشكلات اپتیكی چشم است، و معمولاً علت آن نامنظمی شكل و انحنای قرنیه است. گاهی نیز علت آن نامنظمی شكل و انحنای لنز كه در پشت عنبیه قرار دارد است.[1]
آستیگماتیسم حالتی است كه چند تا از دیوپترهای چشم كرویت خود را از دست دادهاست.[2]
اگر چشم را به عنوان یك عدسی كروی در نظر بگیریم. هرگاه این عدسی از حالت كروی خارج شود و به سمت حالت بیضوی برود (شبیه خربزه). در این صورت دارای دو كانون خطی به جای یك كانون نقطهایی خواهد بود. در نتیجه تصاویر به دلیل انكسار نامساوی در قسمتهای مختلف قرنیه كاملاً بر روی شبكیه متمركز نمیشوند و تصاویر چه دور و چه نزدیك تار میشوند؛ بنابراین افرادیكه دچار درجات بالایی از آستیگماتیسم هستند نه تنها همانند افراد نزدیكبین اشیای دور را تار میبینند، بلكه اشیای نزدیك را هم تار میبینند.
آب مروارید یا cataract نوعی بیماری چشم با دلایل گوناگون است كه با تار شدن عدسی چشم آغاز شده و با افزایش تیرگی و كدر شدن عدسی، بینایی چشم مختل میشود. خوشبختانه بیماری چشمی آب مروارید در بیشتر موارد در زمانی كه به آن " زمان رسیدن " میگویند با جراحی سادهای برطرف میشود.
از علامتهای آب مروارید میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
دو بینی اشیاء
تار دیدن كه معمولاً در نور روشن بیشتر این اتفاق میافتد. معمولاً این حالت برای اولین بار شبها هنگام دیدن نور ماشینها به صورت هاله اتفاق میافتد.
كدر شدن و به رنگ سفید شیری در آمدن مردمك ها
به نظر محققان استفاده از عینك های آفتابی غیراستاندارد بیشتر از عینك نزدن، به چشم آسیب وارد می كند و یكی دلایل بروز آب مروارید است. بر این اساس عینك های تیره آفتابی سبب باز شدن مردمك چشم می شود و در صورتی كه شیشه عینك قادر به جذب اشعه UV نباشد، این اشعه بیش از مواقعی كه فرد عینك نمی زند، سبب آسیب به چشم می شود.