display result search
فرهنگ یزدان پناه در «كاوشگر»امروز به بازخوانی تاریخ ایران در یك بازه تاریخی مشخص می پردازد و در همین بازه زمانی پیشرفتهای اروپا را بررسی می كند اینكه چگونه تكنولوژی و علم از شرق به غرب منتقل می شود و جایگاه علمی شرق و غرب عوض می شود؟
به گزارش گروه چندرسانه ای رادیو جوان؛فرهنگ یزدان پناه در «كاوشگر»امروز به بازخوانی تاریخ ایران در یك بازه تاریخی مشخص می پردازد و در همین بازه زمانی پیشرفتهای اروپا را بررسی می كند اینكه چگونه تكنولوژی و اقتصاد و علم از شرق به غرب منتقل می شود و جایگاه علمی شرق و غرب عوض می شود؟
از آغاز قرن پانزدهم میلادی كه اروپا از خواب هزار ساله قرون وسطایی خود بیدار شد و عصر جدیدی را تحت عنوان رُنسانس آغاز كرد، ایران تحت تسلط حكومت صفویه قرار داشت و چند سده از عصر طلایی تمدن اسلامی را پشت سر نهاده بود و مسیر متفاوتی را نسبت به كشورهای غربی میپیمود. علوم عقلی مورد بیمهری قرار گرفته بود، نظام اقتصادی كماكان متكی به كشاورزی و دامپروری بود و نظام سیاسی ایران كه ادامه نظام استبدادی چند هزار ساله بود، همچنان به حیات خود ادامه میداد.پس از برچیده شدن حاكمیت صفویه به دست محمود افغان، جنگهای داخلی و خارجی و بیثباتی سیاسی رو به گسترش نهاد. ناآرامیهای دورهی نادرشاه افشار و كریمخان زند نیز مجالی برای توسعه و پیشرفت به جا نمیگذاشت.قرن نوزدهم كه با انقلاب كبیر فرانسه و وقوع انقلاب صنعتی در انگلستان همراه بود، ایران تحت سلطه شاهان قاجار قرار داشت. قاجار كه خود یكی از ایلات ترك شمال غربی ایران بود با ریختن خون هزاران نفر حاكمیت خود را بر ایران تثبیت كرد و از این پس، سرزمین ایران را ملك اجدادی خود خواندند و با استبداد، بر مردم ایران حكومت كردند. آغا محمدخان با ستمگری و خونریزی فراوان ایالات و ولایات ایران را تحت یك حكومت واحد در آورد. بعد از او نوبت به دوره 37 ساله حكومت فتحعلیشاه رسید.
فتحعلیشاه و درباریانش نسبت به اوضاع و احوال اروپا و جهان در بیخبری كامل به سر میبردند. ریش دراز، كمر باریك و اولاد زیاد سه ویژگی مشهور فتحعلیشاه بود. تعداد زیاد فرزندان فتحعلیشاه، ناشی از كثرت زنان او بود. در میان مردم آن زمان مثل مشهوری بود كه میگفت: «شتر، شپش و شاهزاده در همه جا پیدا میشود» و این بر اثر تعدد شاهزادگان قاجار به ویژه اعقاب فتحعلیشاه بود.
انتهای پیام/