display result search
روایت استاندار اصفهان از تاثیر سیاست های اشتباه 20 سال گذشته بر وضعیت كنونی حوضه آبریز زاینده رود در گفتگو با برنامه هواتو دارم رادیو جوان
استاندار اصفهان، با اشاره به موضوع كم آبی در استان اصفهان و گله مندی كشاورزان از این موضوع و اعتراض های اخیر در این منطقه در ارتباط با خشك شدن زاینده رود گفت : برنامه های كوتاه مدت و بلند مدتی برای كاهش این مشكلات و مدیریت این مسئله در نظر گرفته شده است .
سید رضا مرتضوی، در گفت وگو با «رادیو جوان» اظهار كرد: در مورد موضوع كم آبی این روزها و این سالها در حوضه آبریز زاینده رود و گله مندی بخشی از كشاورزان اصفهانی نسبت به این موضوع باید به این مسئله توجه داشت كه این موضوع ، مسئله یكی، دو ساله نیست بلكه از 20 سال گذشته به دلیل برخی سیاستهای غلطی كه در این حوزه اعمال شده ،این مشكلات به وجود آمده است از جمله در بحث بارگذاری های اضافه بر ظرفیت حوضه زاینده رود و یا برداشت های غیر شفاف از آن . البته بخشی از آن نیز مربوط به كاهش نزولات آسمانی است كه شرایط را در این منطقه كمی دگرگون كرده است.
استاندار اصفهان با اشاره به كاهش نرخ بارندگی در استان اصفهان در طی سال های اخیر تصریح كرد : ما در سال گذشته در چنین روزی حدود 176 میلیتر در ایستگاه شاخص سد زاینده رود «ایستگاه كوهرنگ » بارندگی داشتیم در حالی كه این رقم در سال جاری 94 میلیمتر است و حدود 82 میلی متر نسیت به سال گذشته كاهش پیدا كرده است .
وی ادامه داد : میانگین بلند مدت سالهای گذشته حدود 213 میلیمتر بارندگی بود و اكنون نزدیك به 127 میلیمتر كاهش بارندگی در حوضه زاینده داشتهایم و این كاهش نزولات ما را درگیر برخی از مسائل و مشكلات كرده است.
استاندار اصفهان با اشاره به میزان ذخیره آب در سد این منطقه گفت : باید توجه داشته باشیم كه در وضعیت خاصی قرار داریم و باید با همدلی و همراهی همه مردم بهره مند از حوضه آبریز زاینده رود، این موضوع را به گونه ای مدیریت كنیم كه تامین آب شرب مورد نیاز مردم به مخاطره نیفتد و انشاءالله اگر نزولات آسمانی شرایط و وضعیت بهتری پیدا كند، بتوانیم برای كشت پاییزه دوم كشاورزان، رهاسازی آب را داشته باشیم تا كشاورزان در منطقه پایاب بتوانند كشاورزی حداقلی را داشته باشند.
این مقام مسئول در استانداری اصفهان در ارتباط با برنامه ریزی ها و اقدامات انجام شده در استان اصفهان برای حل این مشكلات نیز اظهار كرد : در دولت كارگروهی به نام «كارگروه ملی سازگاری با كم آبی» وجود دارد ،همچنین دولت ستادی را به نام ستاد «احیای زاینده رود» ایجاد كرده است و با آمدن دولت سیزدهم شرایط كمی بهتر شده است چنان كه ما بعد از 6 سال میزبان وزیر نیرو در بین كشاورزان اصفهانی بودیم. این حضور خود بیانگر تغییر رویكرد است و حاوی این پیام است كه ما آمده ایم در ارتباط نزدیك با مردم و كشاورزان مسائل آنها را بشنویم و با همفكری با نخبگان مرتبط با این حوزه ، ظرفیت هایی كه وجود دارد را شناسایی كنیم و با همدلی و هماهنگی با حوضه فلات مركزی كار را به جلو ببریم .
استاندار اصفهان تاكید كرد:این مسئله فقط مسئله استان اصفهان نیست، باید بررسی كنیم كه چه كار میتوانیم بكنیم كه مباحث حوضه آبریز زاینده رود به خصوص در دو استان اصلی این حوزه « چهارمحال و بختیاری» و «اصفهان» به نوعی مدیریت شود تا نگرانی های موجود رفع شود و ما در نهایت بتوانیم آب را در زاینده رود جاری نگه داریم.
مرتضوی با بیان اینكه كارگروه احیای زاینده رود نیز با همین هدف در حال برنامهریزی است و گام هایی را تعریف كرده است از جمله شفافسازی در مورد برداشت و یا كاهش دادن برخی از تخصیص هایی كه در این 20 ساله بر ظرفیت حوضه آبی زاینده رود در نظر گرفته شده است، خاطر نشان كرد:برخی از پروژه ها نیز تعریف شده كه منابع آبی در این منطقه تقویت شود كه باید به صورت جدی تر به آنها توجه و در جهت اجرا شدن آنها تلاش كرد تا بتوانند به ظرفیت آبریزی این حوضه كمك كنند.
وی با بیان اینكه اجرای برخی از پروژه های آبرسانی در این دو استان را میتوان هر چه زودتر تسهیل كرد، تا شرایط برای مردم بهتر شود ،گفت: این دو استان باید ذیل سیاست های كلی دولت و وزارت نیرو با یكدیگر همكاری و تعامل جهت اجرای این پروژه ها و كاهش مشكلات كنونی داشته باشند.
استاندار اصفهان با بیان اینكه برای مشكلات به وجود آمده، تهیه و اجرای برنامه های كوتاه مدت و بلند مدتی در حال پیگیری است ،اظهار كرد : امیدواریم با همدلی و همكاری دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری و با همكاری وزارت نیرو و جهاد كشاورزی در ذیل مدیریت آقای مخبر معاون اول كه از سوی رئیس جمهور برای پیگیری این موضوع ماموریت پیدا كرده اند هر چه زودتر در ارتباط با حل این مسائل در شرایط مناسب تری قرار بگیریم.
استاندار اصفهان در بخشی دیگر صحبت های خود با رادیو جوان ، با تاكید بر اینكه حوضه زاینده رود با دیگر حوزه های آبی تفاوت دارد، تاكید كرد : این بخش از آب این منطقه متعلق به كشاورزان است كه به عنوان حقابه كشاورزان شناخته شده است و در دهه 30 پروژه ای را خود كشاورزان اجرا كردند و مقداری آب را برحوضه آبریز زاینده رود اضافه كردند .
مرتضوی تصریح كرد: با توجه به اینكه در این بخش دولت بر حسب نیاز و ضرورتی كه احساس كرده از این آب در جاهای دیگر مثلاً برای شرب در استان اصفهان و با یزد و یا دیگر حوزه ها در دیگر استانها استفاده كرده است در قدم اول اول باید هزینه آب این كشاورزان كه از آنها دریافت كرده ایم را پرداخت كنیم و امیدواریم بتوانیم ظرف یكی دو ماه آینده این كار را انجام دهیم.