display result search
یكی از جذابیتهای نمایشگاههای صنایع دستی كه هر سال با استقبال زیادی روبهرو میشود،چادرهای عشایر و خوراكهای محلی است كه در آنها عرضه میشود. معمولا عشایر در چادرها بهجز آش و نانهای محلی، صنایع دستی هم عرضه می كنند.
به گزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ در نمایشگاههایی كه با موضوع هنر عشایر برگزار می شود همیشه زنان و مردان با لباسهای محلی و در حضور بازدیدكنندگان در حال طبخ نانهای مختلف و انواع آش هستند. انواع چایها از جمله چای ذغالی، كوهی و آتیشی در این چادرها برای بازدیدكنندگان سِرو میشود.
با آنكه عشایر و اقوام از شهرهای مختلف از جمله تركمن صحرا، گلستان، خراسان جنوبی، كردستان، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، شیراز، لرستان، تهران و كرمانشاه در نمایشگاه صنایع دستی حضور دارند، اما جای مضیف استان خوزستان كه به شیوه خاصی قهوه طبخ میكنند، خالی است.
غذای محلی كردها چیست؟ نان كلانه یكی از غذاهای محبوب كردنشینهاست. اگر سری به كردستان بزنید در سراسر شهر یا مسیرهای جادهای با تابلو «كلانه با دوغ محلی» بسیار برخورد میكنید. نان كلانه را با سبزیهای محلی و پازچه خرد شده پر میكنند و در روغن حیوانی تفت میدهند.در سیاهچادر استان كردستان دو نوع آش دوغ و رشته و چند نوع نان محلی از جمله كلانه و ورساق عرضه میشود. آش دوغ سنندج تفاوت كوچكی با آش دوغ اردبیل دارد. اردبیلیها در آش دوغ برنج میریزند و كردها بلغور گندم. آش رشته كردها نیز با سبزیهای محلی خود سنندج پخته میشود. نان ورساق هم نان شیرین است كه با شیره انگور درست میشود.بازدید از چنین نمایشگاههای ما را و كودكانمان را با اقوام مختلفی كه در ایران سكونت دارند آشنا می كند.
برنامه "عصر من" با پرداختن به هنر عشایر در 20 اسفند و در آستانه سفرهای نوروزی سعی دارد مخاطبان جوان را با اقوام عشایری آشنا كند.
«آگنده» نان ثبتشده خراسان شمالی
در چادر خراسان شمالی نیز چند نوع نان، آش و دمنوش عرضه میشود. دمنوشها و چایهای محلی در ظرفهای مخصوصی با نام «كندوك» طبخ میشود. دمنوش سبزیهای محلی، آویشن، كاكوتی و بادرنج بویه روی آتش آماده میشوند. در این غرفه آشهای دوغ و رشته هم پخته میشود. نان فتیر، نان «كماج» كه با شیر و عسل تهیه میشود و همچنین نان ثبت ملی شده خراسان شمالی با نام «آگنده» هم از جمله خوراك محلی قابل عرضه در چادر عشایر این استان هستند.
آلاچیقهای تركمن به جای چادر
آلاچیقهای حصیری تركمنها با چادرهای دیگر متفاوت است. تركمنها به آلاچیق «آغاچ اُی» یعنی خانه چوبی هم میگویند. آنها اعتقاد دارند كه آلاچیق مظهر سلامتی و سخاوت است نشانه سخاوت را نیز در این میدانند كه درب آلاچیق همواره فاقد قفل بوده و این مسئله كمال مهماننوازی این قوم را میرساند.
تركمنها شیرینیهای متنوعی هم دارند. آنها برای پخت فتیر از زعفران و عسل و آرد گندم و نخود استفاده میكنند. آش دوغ و رشته را هم با سبزیهای محلی درست میكنند. آنها كیفهای سوزندوزیشده و رومیزیهای دستباف و كلاههای تركمن هم عرضه میكنند.
نان چهار مغز قشقایی
به گفته مسوول سیاهچادر ایل قشقایی امسال نسبت به سالهای گذشته از چادر آنها استقبال خوبی شده است. آنها در چادر خود آش و نان محلی از جمله كماج و چهار مغز كه داخل آن مغز گردو، بادام و پسته دارد و طعم شیرینی دارد، عرضه میكنند.
بیست و هشتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی از اول تا هفتم شهریورماه از ساعت 10 تا 20 در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برپاست.
انتهای پیام/