display result search
جبههی جدیدی در جنگ تجاری تشكیل شده است: عربستان سعودی در واكنش به مواضع دولت آلمان درخصوص حمایت از برجام و ایران، تصمیم به منع حضور كسبوكارهای جدید آلمانی در كشورش گرفته است.
بهگزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ جبههی جدیدی در جنگ تجاری تشكیل شده است: عربستان سعودی در واكنش به مواضع دولت آلمان درخصوص حمایت از برجام و ایران، تصمیم به منع حضور كسبوكارهای جدید آلمانی در كشورش گرفته است.
تا پیش از این اواخر، در دنیای تجارت رسم بر این بود كه كشورها با در نظرگرفتن مزیتهای تجاری، اقدام به واردات و صادرات و انتخاب شركای تجاری خود میكردند و با محاسبهی هزینهها و فایدهها وارد رابطه تجاری با سایرین میشدند.
بدینترتیب تجارت بینالملل بر پایهی اصول تجاری و نیازهای اقتصادی كشورها شكل میگرفت و تا حدود زیادی از حوزهی سیاست جدا بود. حال اما چندی است كه با در پیشگرفتن راهكار حمایتگرایی و ملیگرایی برخی كشورها و در راس آنها امریكا، جریان تجارت تا حدود زیادی سیاسی شده است و از تجارت بهعنوان ابزاری برای نیل به اهداف سیاسی استفاده میشود. وضع تحریمها علیه دیگر كشورها و مسدودسازی جریان عادی تجارت با آنها الگویی است كه ابتدا امریكا بهعنوان مرشد دولت عربستان در پیش گرفت و نمونههای آن را علیه ایران و روسیه اعمال كرد. در این باره عربستان سعودی نیز به تأسی از امریكا، تجارت خود با برخی كشورها را بنا به دلایل سیاسی محدود كرده است، اقدامی كه به عقیدهی كارشناسان همچون تحریمهای امریكایی نتیجهای جز ضرر خود تحریمكنندگان نخواهد داشت. گروه اقتصاد بینالملل روزنامه «دنیای اقتصاد» دو نمونهی جدید از این اقدامات تجاری سیاستزده را در اینجا معرفی میكند:
تحریم آلمان به تلافی حمایت از ایران
عربستان سعودی در واكنش به مواضع دولت آلمان درخصوص حمایت از برجام و ایران و همچنین به تلافی اتهامات آلمان مبنی بر اینكه سیاستهای خارجی آلسعود «ماجراجویی سیاسی» در خاورمیانه است،
اعطای قراردادهای دولتی خود به شركتهای آلمانی را متوقف ساخت. مجله آلمانی «اشپیگل» در گزارشی نوشت محمدبنسلمان، ولیعهد عربستان، عمیقا از سوی دولت آلمان «تحقیر» شده و تصمیم به منع حضور جدید كسبوكاهای آلمانی در كشورش گرفته است. منبع این خبر دِتلف دائس، مالك یكی از كسبوكارهای فعال در عربستان بود، كسی كه منابع آگاه در ریاض نارضایتی ولیعهد از برلین را به اطلاع او رساندند. یكی دیگر از تاجران آلمانی حاضر در عربستان كه خواسته است نام او فاش نشود روز جمعه در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز مدعی شده بخش بهداشت و سلامت برای حضور در مناقصههای عربستانی با بازرسیهای بیشتری مواجه شده است: «آنها مدام میپرسند محصولات شما از كجا میآیند؟ آیا آنها ساخت آلمان هستند؟ آیا شما خطوط تولید دیگری دارید؟ به محض اینكه آنها اطلاع مییابند محصولات، تولید آلمان هستند، درخواست آلمانیها را برای مناقصه رد میكنند.»
در نوامبر 2017، ریاض در واكنش به اظهارات زیگمار گابریل، وزیر خارجه سابق آلمان كه مدعی شده بود لبنان ماجراجوییهای عربستان را در كشورش تحمل نخواهد كرد، سفیر خودش را از برلین خارج كرد. در دوران وزارت زیگمار گابریل، جهتگیری سیاستهای خارجی آلمان به سمت ایران و قطر بود. در آن زمان وزیر خارجه عربستان اعلام كرده بود دولتش در اعتراض به اظهارات گابریل نامهای اعتراضی به نمایندهی آلمان در ریاض فرستاد.
بر اساس دادههای ادارهی آمار جمهوری فدرال، عربستان سعودی با واردات بیش از 5/ 6 میلیارد دلاری كالاها و خدمات آلمانی، یكی از شركای تجاری بزرگ آلمان است. سال گذشته شركت آلمانی «زیمنس» برندهی سفارشی برای ساخت پنج توربین حرارتی یك نیروگاه در عربستان شد كه ارزشی بالغ بر 400 میلیون دلار داشت. اندكی پس از آن نیز شركت «دایملر» سفارش تحویل 600 اتوبوس مرسدس بنز «سیتارو» را از شركت اتوبوسرانی «ساپتكو» عربستان دریافت كرد. البته این شركتها واكنشی به اخبار اخیر و ادامهی همكاریشان با عربستانیها نشان ندادهاند. در ماه مارس نیز خبرگزاری «بلومبرگ» در گزارشی مدعی شده بود كه به سازمانهای دولتی عربستان گفته شده است از تجدید برخی قراردادهای غیرضروری با شركتهای آلمانی خودداری كنند.
انتهای پیام/